Lesaanbod mediawijsheid en informatievaardigheden

BplusC biedt in het schooljaar 2024 -‘25 lessen aan op het gebied van mediawijsheid en informatievaardigheden. Deze twee onderwerpen binnen het leergebied Digitale geletterdheid sluiten het beste aan bij de expertise van de bibliotheek.  

Mediawijsheid omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan. Informatievaardigheden zijn vaardigheden die helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie, zowel offline als online. Omdat deze onderwerpen elkaar deels overlappen, raden we aan om per leerjaar een les uit beide gebieden te behandelen. 

We hebben een selectie gemaakt uit bestaande lessen van diverse aanbieders, die vaak voor meerdere leerjaren geschikt zijn. Voor elk leerjaar is een les(senreeks) gekozen, waardoor een doorgaande leerlijn ontstaat. Deze leerlijn helpt leerlingen kritisch na te denken over wat ze online tegenkomen en hoe ze hier verantwoord mee om kunnen gaan. Door te begrijpen wat ze online zien en de achterliggende context, vinden leerlingen beter hun weg in de online wereld. De lessen zijn geselecteerd op aansprekendheid voor de doelgroep en inhoudelijke kwaliteit en kunnen door de leerkracht zelf worden gegeven. Het is ook mogelijk om een mediaconsulent van BplusC in te huren voor een enkele les of een lessenreeks. Mail voor meer informatie hierover naar onderwijs@bplusc.nl

NB: BplusC werkt samen met Technolab aan een integraal curriculum Digitale geletterdheid dat voldoet aan de nieuwe SLO-kerndoelen . Hiermee zullen wij in het schooljaar 2024-’25 een pilot gaan draaien met een aantal Leidse basisscholen. Meer weten? Mail naar: onderwijs@bplusc.nl




Tips en alternatieven

Naast het basisaanbod van de doorlopende leerlijn geven we hieronder een aantal alternatieven en aanvullende of verdiepende lessen, waar je als leerkracht verder mee aan de slag kunt. 

Dikke Data Show

Kijk met je klas naar de Dikke Data Show op Zapp! Voor kinderen in de bovenbouw van het PO (vanaf groep 6).  

Computational Thinking

BplusC biedt ook leuke workshops aan op het gebied van Computational Thinking, vaak in combinatie met leesbevordering. Klik hier voor het aanbod. De workshop Overal robots is goed geschikt om leerlingen uit groep 1 en 2 kennis te laten maken met de digitale wereld.  

AppNootMuis

AppNootMuis: lessen digitale geletterdheid voor het primair onderwijs, met name voor de onderbouw, die in plaats van de ‘gewone’ taalles kunnen worden gegeven. Zo is digitale geletterdheid niet extra, maar geïntegreerd in je taalonderwijs. De focus ligt bij App Noot Muis op de praktische ICT-basisvaardigheden.  

Mediajungle

Voor de middenbouw is het spel Mediajungle een leuke manier om kennis te maken met de jungle die de online wereld is. Er zijn verschillende spelvormen en kletskaarten te koop, waarmee je het gesprek over mediawijsheid in de klas kunt aanzwengelen.  

Find it!

Find it! is een reeks van vijf lessen over Informatievaardigheden, ontwikkeld door diverse bibliotheken in samenwerking met het Rijksmuseum. Kinderen leren in dit project welk type informatiezoeker ze zijn: een lezer, kijker, kletser, doener of een combinatie hiervan. Naast bronnen die bij hun eigen ‘informatiezoektype’ passen, raadplegen ze ook andere bronnen die niet direct bij ze passen – maar wel veel waardevolle informatie kunnen opleveren. Vervolgens leren ze de gevonden bronnen te beoordelen op bruikbaarheid en oefenen ze om de informatie uit deze bronnen op te schrijven in hun eigen woorden. 

Baas Op Internet

De Baas Op Internet is bedacht en ontwikkeld door Waag Technology&Society, Bits of freedom en Netwerk Democratie. De Baas Op Internet biedt lesmodules aan voor kinderen van 10 tot 14 om bewustwording over het internet te vergroten. Leerkrachten en leerlingen gaan op een speelse wijze aan de slag met onderwerpen als privacy, encryptie, big data en internetstructuren. Bewustwording, keuzevrijheid en handelingsvermogen staan hierbij centraal. 

Data Detox

Onderga een 8-daagse kuur met de Data Detox! Dit is een initiatief van het Fries Bibliotheken Netwerk. Ook losse onderdelen zijn goed te gebruiken. Wij raden met name de Kleinste Privacy Show aan.  

Nieuwsmakers

Het lespakket Nieuwsmakers is een goed alternatief voor het programma Waarzeggers in ons aanbod. In tien lessen doorlopen leerlingen het hele proces van nieuwsgaring: te beginnen met het leren over de verantwoordelijkheid die je als journalist hebt om andere burgers te informeren tot het daadwerkelijk filmen, schrijven of fotograferen van een nieuwsitem. 

Junior AI Cursus

De Junior AI Cursus biedt verdieping op het gebied van kunstmatige intelligentie naast de lessen Mediawijsheid en Informatievaardigheden.  

Geïnteresseerd in een workshop? Neem contact met ons op via onderwijs@bplusc.nl