De warme klank van verbinding in de wijk
BplusC in gesprek met Jiske van Loon. Door Nienke Floor.
Een muzikale olievlek verspreidt zich over Leiden: de BuurtBands. Hier komen mensen van alle leeftijden en achtergronden samen om muziek te maken, vriendschappen te sluiten en plezier te hebben. De vier Leidse BuurtBands zorgen voor vrolijkheid, verbinding en verrassende vriendschappen. Jiske van Loon, medewerker Inclusie bij BplusC en orkestleider van BuurtBand Noord, neemt je mee in het verhaal achter deze kleurrijke muziekfamilie. (Foto: Stadsfotograaf Veerle Sloof)
Hoe is het om als orkestleider een BuurtBand te leiden?
Ik vind het geweldig dat ik orkestleider mag zijn van de BuurtBand in Leiden Noord. Die rol is nieuw voor mij. Gelukkig weten we allemaal dat het niet perfect hoeft. Die gedachte heeft mij geholpen om deze stap te zetten.
Wat de BuurtBand doet, is wat ik wens voor de hele samenleving. Dat mensen voor elkaar openstaan en naar elkaar omkijken, ook al heeft iemand een andere achtergrond dan jij. Hoe verschillend iedereen ook is, in de BuurtBand gaat het samen. De liedteksten die we zingen zijn stuk voor stuk vrolijk, verbindend en opbeurend. Ik zie dat stress, vermoeidheid of zorgen even plaatsmaken voor ontspanning, vertrouwen en plezier. Dat vind ik mooi.

Wat kunnen nieuwe leden verwachten tijdens hun eerste repetitie?
Wat ik zie is dat nieuwe deelnemers zich heel welkom voelen. Je kan direct meezingen en meespelen. Daar zijn de BuurtBand instrumenten op gemaakt! Iedereen kan overweg met onze batphones (grote gestemde pvc-buizen) en schellenbomen (bezemstelen met rinkelende limonadeflesdoppen).
Elke BuurtBand is een grote, gezellige familie. In de Kooi hebben we bijvoorbeeld deelnemers van onder de 10 jaar tot boven de 70 jaar. Tijdens de repetities ontstaan nieuwe contacten en worden vriendschappen gesmeed. Deelnemers spreken ook buiten de BuurtBand met elkaar af. Ze gaan samen naar culturele evenementen, beginnen een nieuwe muzikale samenwerking, introduceren elkaar in hun cultuur of helpen elkaar een stageplek te vinden. En ook ik leer nieuwe mensen kennen en word heel vrolijk van de BuurtBand. Ik ben zo dankbaar dat ik dit mag doen!

Hoe draagt de band bij aan de verbinding binnen de buurt?
De BuurtBands worden ondersteund door organisaties en sleutelfiguren in de wijk, die we vanaf het begin betrekken bij de vorming van de band. Dit heet ook wel community music: met de BuurtBand bouwen we aan een hechte gemeenschap. Met muziek als belangrijkste ingrediënt.
Dat lukt, omdat écht iedereen mee kan doen. Jong en oud, links en rechts, expat en vluchteling, met en zonder beperking, met veel zorgen of
minder, eenzaam of juist druk bezet: het kan allemaal samenkomen in één band.
Dankzij jou heeft Leiden inmiddels vier BuurtBands. Hoe bouw je een BuurtBand?
De motor is Stichting Fort van de Verbeelding. Zij zetten in het hele land BuurtBands op. In 2023 kwamen ze naar Leiden. Vanaf het eerste moment was ik daar als vrijwilliger bij betrokken. Al gauw zag ik hoeveel impact het project heeft op de stad. Toen ben ik op zoek gegaan naar structurele financiering, om de BuurtBands echt te verankeren in Leiden.
BplusC heeft die handschoen opgepakt en samen met Fort van de Verbeelding startten we nog drie Leidse BuurtBands. In Zuidwest, Matilo en De Mors. Incluzio biedt ons repetitieruimtes in hun Huizen van de Buurt. Op dit moment zitten we op vier stuks en de focus ligt om deze zo goed mogelijk in te bedden in de wijken!

Hoe houd je een BuurtBand levendig en actief?
De meeste deelnemers voelen zich enorm betrokken. We zijn trots om samen De BuurtBand te vormen. Elk bandlid krijgt een BuurtBand t-shirt. Die dragen we ook bij onze vele optredens. Wat ook helpt is onze actieve appgroep, waarin van alles gedeeld wordt. Zo ook filmpjes van andere BuurtBands elders in het land. Als BuurtBandlid ben je dus verbonden met een grote, landelijke beweging. Met allemaal hetzelfde tenue!
Zelf vind ik het belangrijk om de bandleden ruimte te geven voor eigen inbreng. Ze komen met verzoeknummers of soms schrijven we samen een liedtekst. We denken gezamenlijk na over ledenwerving en optredens. En iedereen helpt altijd met de op- en afbouw bij repetities en optredens. Zo is de Band echt iets van ons samen.
Wat is een herinnering die je altijd bij zal blijven?
Bij het eerste concert van BuurtBand Leiden Zuidwest zat er een vrouw met beperking in het publiek. Ze kon maar niet stil blijven zitten, bleef door de zaal roepen, in haar handen klappen en heel hard meezingen. Voor zover dat ging, want de muziek was nieuw voor haar. Halverwege het concert heeft ze zich spontaan bij de band gevoegd.
Ik zag haar zo stralen, dat heeft me geraakt. Sindsdien is ze lid van de band en (erg) aanwezig bij de repetities. Haar onbevangenheid en enthousiasme zijn echt een aanwinst.
Welke boodschap heb je voor potentiële nieuwe leden?
Kom het eens proberen! Deelname aan de BuurtBand kan echt een verrijking zijn voor je leven. Je bent elke week van harte welkom. En het is helemaal gratis.
