Barokviool

De cursus 

De vioolafdeling binnen onze muziekschool is al jaren één van de grootste afdelingen. Door de vele samenspeelmogelijkheden op elk niveau is de viool een zeer veelzijdig instrument. Iedereen die dat wil, van jong tot oud, kan bij ons viool leren spelen. Dit is ook mogelijk als je nooit eerder muzieklessen hebt gevolgd. 

De lessen 

Het belangrijkste verschil is de gebogen vorm van de strijkstok. Hiermee speel je zachter en ‘zangeriger’ dan met de moderne stok. Daarnaast speel je op ‘darmen’ snaren in plaats van stalen snaren. Als je de muziek uit die tijd heel mooi vindt, zoals bijvoorbeeld Bach, Vivaldi en Purcell om er maar een paar te noemen is het misschien leuk om eens te proberen om die muziek te spelen op een instrument dat zoveel mogelijk lijkt op het instrument zoals het in die tijd was. 

In het begin werd er vooral op viool gespeeld in volksmuziek, later werden er in kleine groepen concerten gegeven voor adel en rijken. Pas in de 19e eeuw kwamen de grote symfonieorkesten waarin viool een grote rol speelt. Al die veranderingen hebben ertoe geleid dat de "moderne" viool zoals we die nu kennen behoorlijk anders is dan in de tijd dat het instrument voor het eerst populair werd, grofweg tussen 1600 en 1750, een periode die we de "barok" noemen. 

Thuis voorbereiden

Er wordt door de docenten van uitgegaan dat leerlingen ongeveer een half uur per dag aan het vioolspelen besteden. Dit hangt natuurlijk sterk af van leeftijd en niveau: het thuis oefenen wordt stap voor stap opgebouwd en uitgebreid. 

Alles op een rijtje

Lesdagen Maandag of dinsdag
Aantal lessen 37 (op basis van wekelijks les)
Docent Stijn Schmeddes
Leslocatie Rapenburg
Kosten €504,00 - €1765,00 (klik hier voor het hele overzicht)