Kunstdocenten

Creativiteit leer je bij ons van de beste!

Annick Elzenga

Hallo! Ik ben Annick Elzenga, docent fotografie. In 2011 afgestudeerd aan de Kunstacademie in Rotterdam en sinds die tijd werkzaam als freelance fotograaf. Fotografie is een prachtig vak dat ik graag wil overbrengen aan iedereen die (beter) wil leren fotograferen. In mijn lessen leg ik de nadruk op zowel technische vaardigheden als een open, creatieve blik.

Ik geef de cursus Basis Fotografie, waarin ik in vijf lessen de fundamenten van fotografie behandel. Je leert hoe je camera werkt en hoe je hem optimaal kunt bedienen. Daarnaast begeleid ik een werkgroep waarin cursisten projectgewijs opdrachten krijgen en feedback ontvangen van zowel mij als hun medecursisten. Dit helpt hen om hun creativiteit en technische vaardigheden verder te ontwikkelen.

Tijdens het lesgeven zie ik hoe mijn cursisten groeien en hun eigen unieke stijl ontwikkelen. Het is inspirerend om deel uit te maken van hun creatieve reis en hen te helpen hun visuele verhalen te vertellen. Ik kijk ernaar uit om mijn passie en kennis met je te delen!

Anouk Hoeksema

Ik ben Anouk Hoeksema en startte ooit op de hogeschool voor de Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) op de afdeling Theater Vormgeving.

Uiteindelijk ben ik afgestudeerd als illustratief vormgever. Ik maak illustraties, grafiek, druktechnieken, schilderijen, tekeningen en combineer mijn kunst ook weleens met 3D objecten waarvan het materiaal heel uiteenlopend kan zijn. Mijn inspiratiebronnen komen uit (boek)verhalen, eigen verhalen, dromen, mindfulness en de natuur. Naast mijn eigen werk ben ik ook mindfulnesscoach en hou mij bezig met mijn stem, voice-overs en stemacteren.

Ik geef met erg veel plezier kunstles aan volwassenen op de dinsdagavond en de donderdagavond. Bij elke les leer ik je goed te  kijken, wat zie je of wat denk je te zien en d.m.v. verschillenden tekenmaterialen, nieuwe tekentechnieken, naar vorm, compositie en verhoudingen te kijken met een hele open blik. Ik begeleid je graag vanuit je eigen verbeeldingskracht wat je allemaal kunt creeëren.

Arjenne Fakkel

Arjenne Fakkel (Leiden 1969) studeerde in 1994 af aan de KABK in Den Haag, richting grafiek en illustratie. In 1995 voltooide zij hier ook de tweede fase opleiding illustratie. In haar, met de hand afgedrukte houtsneden, geeft Fakkel een kritische kijk weer op de samenleving. Hiervoor gebruikt zij herkenbare simpele beelden die een grote helderheid vertonen. Volle kleurvlakken en lijnen; simpel, suggestief en humorvol.


In het werk dat de afgelopen 5 jaar ontstaan is, laat Fakkel meer ruimte voor de serieuze ondertoon. De lijn wordt alleen daar ingezet waar zij de expressie versterkt. De overige vormen zijn opgebouwd uit kleurvlakken. Ook werkt zij steeds meer met industrieel zwart rubber, waaruit ze autonome werken snijdt.

Barthel Brussee

Mijn naam is Barthel Brussee. Ik geef vrij schilderen bij BplusC, locatie Voorschoten. Er wordt gewerkt met olieverf, aquarel en acryl, maar eigenlijk mag alles.

Ik doe het lesgeven naast mijn eigen bezigheden als autonoom schilder. Dat bevalt goed. Ik vind de gezelligheid in de groep erg belangrijk, maar er moet ook wel degelijk iets geleerd worden, ieder in zijn of haar eigen richting, op elk niveau. Zo heb ik cursisten in de loop der jaren enorm zien groeien. Dat is niet alleen te danken aan mijn technische tips en ondersteuning, de cursisten leren ook veel van elkaar.

Zonder dat het kunsthistorisch college wordt, betrek ik ook vaak kunstgeschiedenis in de gesprekken. Dat wordt gewaardeerd. En tot mijn groot genoegen tippen de cursisten elkaar onderling op exposities en tentoonstellingen in musea. We sluiten de les altijd af met een gezamenlijke bespreking.

Elena Mooibroek

Docent Elena Mooibroek (1996) een beeldend kunstenaar die in 2023 afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag.

Ik groeide op in Leiden waar mijn moeder een kunstgalerie had. Terwijl ik naast de kunstwereld leefde en lange diners, kunstenaarsgesprekken en tentoonstellingen observeerde, ontdekte ik dat mijn interesse in het schrijven van muziek de rol van de waarnemer weerspiegelde. Binnen de muziek bestond het verlangen om deze sferen van gebeurtenissen en plekken tastbaar te maken. Met dit besef begon ik een andere manier van verhalen vertellen te ontdekken door het schrijven van scripts en het maken van op materiaal gebaseerde sculpturen, installaties, tekeningen en schilderijen. Waar mijn interesse ontstond voor wat zich tussen de ideeënwolk en het kunstwerk bevindt. Het proces van het creëren kan je zien als een ontdekkingsreis en graag neem ik jou hier in mee.

Samen leer ik je anders kijken. Om op zoek te gaan naar verborgen schoonheden het zit hem soms al in de kleine dingen. Door een diversiteit in de lessen van het schetsen op muziek naar het schilderen in rust tot aan het denken in 3D leer je je persoonlijke voorkeuren kennen, zodat je je eigen stijl zo goed mogelijk kan ontwikkelen.

Gertrude Krayenbosch

Gertrude Krayenbosch (1960) heeft een fascinatie voor structuren en ritmes in de natuur en probeert die te vangen in haar wandobjecten. Steeds iets anders en toch steeds hetzelfde, net als in de natuur... 

Als kind voelde Gertrude Krayenbosch zich al sterk verbonden met de natuur en met natuurlijke vormen. Ze verzamelde allerlei schelpen, stenen en andere materialen uit de natuur, waarbij ze in de loop der jaren steeds meer geïntrigeerd raakte door de zich herhalende vormen en structuren die ze tegenkwam, zoals het reliëf op het strand dat voort-durend verandert en - in een andere vorm - toch telkens weer terugkomt. Maar het bleef bij een leuke liefhebberij. Ook de kunstzinnigheid die ze als kind al had, beschouwde ze hoogstens als leuk om erbij te doen. Ze studeerde aan de Sociale Academie en ging agogisch werk doen. Toch is ze zich vanaf 1984 steeds meer bezig gaan houden met keramische vormgeving. Aanvankelijk ging haar interesse vooral uit naar het draaien. Later naar het handvormen. En toen kwamen toch weer die structuren bovendrijven ...

Heleen Jansen

Heleen Jansen, sinds 2000 hobbymatig bezig met keramiek. Het grootste deel van de tijd bij BplusC in Voorschoten op de woensdagavond. 

In 2019 de stap genomen om te starten met de 3-jarige keramiekopleiding in Gouda (NKO), die opleidt tot keramist. In 2023 afgestudeerd als keramist (door Corona nog een jaartje eraan moeten plakken) en daarna ook in Gouda nog het extra leerjaar draaien gevolgd, dat ik nu in mei 2024 heb afgerond. 

Naast keramiekdocent ben ik voor een ander deel van de week werkzaam bij de anesthesie op de operatieafdeling. Dat lijken tegenpolen, maar omgaan met mensen zit wel in mijn bloed. 

Sinds september 2023 verzorg ik nu op de woensdagavond zelf de lessen keramiek in Voorschoten op locatie Woelwijck. Zowel voor het handvormen als voor draaien. Ik vind het heel fijn om mensen deelgenoot te maken van mijn passie en ik word er blij van als ik zie hoe mensen blij worden van zelf dingen creëren. Met name het draaien van klei blijkt in de praktijk lastig, maar is altijd te leren! Tijdens de cursus komen alle aspecten van werken met klei aan de orde: decoreren, glazuren etc.  

Mijn ervaring is dat cursisten vaak wel inspiratie halen vanuit Instagram/Pinterest. Deze vrijheid is bij mij toegestaan en ik zal altijd proberen om samen met de cursist te komen tot een mooi eindresultaat. 

Jacqueline Petit

Ik ben Jacqueline Petit Beeldend kunstenaar wonend en werkend in Leiden. Naast mijn werk als kunstenaar en docent heb ik van 2004 t/m 2016 een eigen galerie gehad waar ik tentoonstellingen maakte met werk van kunstenaars van over de hele wereld. Belangrijk vond ik daarbij om de kunst laagdrempelig te tonen o.a. in een grote etalage zichtbaar vanaf de straat. Kunst als deel van je leefomgeving. Tevens ben ik adviseur voor kunst aan eigen muur en organiseer ik museumbezoeken.

Vanaf 1992 coach ik kunstenaars en geef ik Beeld(b)(h)ouwlessen en organiseer ik naast mijn eigen werk, workshops voor volwassenen en voor kinderen, voor beginners en gevorderden. Bijvoorbeeld een weekend bosbeelden maken met het bos als atelier, of in een week een beeld in terrazzo maken. Een beeld opbouwen van zwarte was. Of werken met hout of steen. Houwen en/of bouwen. In 1991 ben ik als beeldhouwer/sculptuur afgestudeerd aan de KABK in den Haag.

Al op de kunstacademie wilde ik alles wat ik ontdekte doorgeven aan iedereen, dus dat ik ook echt een docent ben, was toen al duidelijk. Anders kijken is mijn motto. En experimenteren en daardoor mogelijkheden ontdekken en meer begrijpen over de schone kunsten zal de creativiteit doen stromen. Ondertussen leer je verschillende technieken, ontdek je nieuwe materialen en ontwikkel je je eigen vormentaal.